Anniskelulainsäädäntö
Mitä alkoholi on?
Alkoholiksi voidaan kutsua juomaa, joka sisältää 2,8 t-%, eli 2,8 tilavuusprosenttia etyylialkoholia. Miedossa alkoholijuomassa tilavuusprosentteja on enintään 22 ja väkevän alkoholijuoman etyylialkoholimäärä huitelee 22 t-%- 80 t-% välillä.
Mistä sitä saa anniskeluliikkeeseen?
Alkoholijuomat hankitaan luvan saaneilta alkoholijuomien valmistajilta, tukkumyyjältä tai Alkosta. Juomia hankittaessa tulee olla asianomaisen toimipaikan lupanumero. Jos samalla yrittäjällä on useampi anniskelulupa, tulee kaikkiin toimipisteisiin tehdä ostot erikseen ja pitää juomavarastot selkeästi toisistaan erillään. Eri toimipisteistä ei voi siirtää varastoa toisiin anniskelupaikkoihin.
Anniskeluluvan haltijan on todistettava, että anniskelupaikassa tarjoiltavat juomat on hankittu laillisesti. Vain lupanumerolla hankitut juomat ovat laillisia ja asiakkaiden omat alkoholijuomat on säilytettävä selkeästi erillään ravintolan omista juomista. Jos luvanhaltija tahtoo, voi hän itse maahantuoda alkoholijuomia anniskeluun, mutta niistä tulee tehdä Valvontavirastolle maahantuonti-ilmoitus. Maahantuodut juomat tulee myös verottaa tullin kautta.
Mitä ja paljonko saa anniskella?
Anniskeluravintolassa saa anniskella vain laillisesti hankittuja alkoholijuomia.
* Väkeviä alkoholijuomia saa anniskella maksimissaan 4 cl kerrallaan, ei saa anniskella tuplia edes erillisissä laseissa
* Mietoja alkoholijuomia saa anniskella maksimissaan 8 cl
* Käymisteitse valmistettuja mietoja alkoholijuomia saa anniskella 1 litran kerrallaan
Useita alkoholijuomia sisältävä juomasekoitus saa sisältää enintään yhtä suuren määrän alkoholia kuin 4 cl väkevää alkoholijuomaa.
Miten anniskelulupa toimii? Anniskelua saa harjoittaa vain siihen luvan saanut ravitsemusliike. Anniskelulupa haetaan kirjallisella hakemuksella anniskelupaikan sijaintikunnan aluehallintovirastolta. Anniskelupa myönnetään toistaiseksi, määräajaksi tai tilapäisesti. Anniskeluluvan hakijan on oltava täysi-ikäinen, anniskeluun vaadittavalla tasolla luotettava ja taloudelliset ja ammatilliset edellytykset kunnossa.
Anniskeluluvan haltija tai vastaava hoitaja eivät ole yksin vastuussa anniskelun valvonnasta, vaan jokaisen anniskelua suorittavan työntekijän tulee olla perehdytetty anniskelulainsäädäntöön ja vastuulliseen anniskelutyöhön.
Anniskelua harjoittavan ravintolan esimiehen tulee varmistaa että jokainen työntekijä pystyy suorittamaan anniskelua lain mukaisesti.
Anniskeluliikkeisiin saa erilaisia lupia jotka oikeuttavat tietynlaiseen anniskeluun. Kaikkien (A-oikeudet), mietojen (B-oikeudet) tai enintään 4,7 tilavuusprosentin vahvuisten (C-oikeudet) alkoholijuomien anniskeluun on eri luvat.
Anniskelulupa on maksullinen.
Missä ja milloin alkoholia saa tarjoilla?
Anniskeluajat
Anniskelun saa aloittaa ravintolassa aikaisintaan yhdeksältä aamulla ja anniskelu tulee lopettaa lain mukaan viimeistään kello 1.30. Anniskeluaikaan voi hakea jatkoaikalupaa, jolloin anniskelun voi aloittaa viideltä aamulla tai vaikka pidentää anniskelua, jolloin se on lopetettava viimeistään 3.30. Anniskelua voidaan aikaistaa ennen yhdeksää alkavaksi, jos erityiset matkailulliset syyt (esimerkiksi hotellin aulabaari) tai erityinen tilaisuus tai tapahtuma sitä vaatii.
Jatkoaikalupa voidaan myöntää korkeintaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan ja tilapäinen jatkoaikalupa myönnetään vain kuukaudeksi esimerkiksi tilaisuuksia ja tapahtumia varten. Jos ravintola sulkee ennen kello 24, saa alkoholia anniskella sulkemiseen asti. Muutoin anniskelu tulee lopettaa vähintään puolta tuntia ennen sulkemista. Jos ravitsemisliike on saanut jatkoaikaa klo 3.30 asti, kesä- ja talviaikaan siirtyessä liike suljetaan kellon mukaan.
”Menetetty tunti” kesäaikaan siirryttäessä voidaan haluttaessa ottaa takaisin talviaikaan siirryttäessä.
Anniskelualue
Alkoholijuomia saa anniskella ainoastaan lupaviranomaisen hyväksymällä anniskelualueella, jossa voi valvoa anniskelua tehokkaasti. Anniskelualue on rajattava selkeästi ja sen on oltava helposti asiakkaan havaittavissa. Alkoholijuomia ei saa viedä tupakointitilaan tai tupakointialueelle ellei se ole merkitty anniskelualueeksi. Alkoholia ei saa kuljettaa asiakkaan toimesta anniskelualueelta pois. Siksi anniskelualueella on oltava tarkka valvonta niin sisään kuin uloskäynneillä.
Milloin ei saa anniskella?
* Häiriökäyttäytyjille tai selvästi päihtyneille
* Alle 18-vuotiaalle
* Sulkemisajan jälkeen
* Velaksi
Kuka saa anniskella alkoholia?
Anniskelupaikassa tulee olla riittävästi henkilökuntaa tehokkaan valvonnan ja järjestyksenpidon toteuttamiseksi. Henkilökunnan ei tästä syystä tule olla päihdyttävien aineiden vaikutuksen alaisena. Lupaviranomaiselle on esitettävä suunnitelma joka kattaa henkilökunnan määrän ja tehtävät.
Alle 18-vuotias henkilö ei saa suorittaa anniskelutehtäviä ellei hän ole hankkinut riittävää ammattikoulutusta, eli suorittanut alan oppilaitoksessa tutkinnon jonka opetussuunnitelmaan sisältyy salipuolen koulutus ja harjoittelu anniskelua suorittavassa ravitsemusliikkeessä. 16 vuotta täyttänyt opiskelija saa suorittaa anniskelua vain asianmukaisen koulutuksen saaneen, vähintään 20-vuotiaan työpaikkaohjaajan/kouluttajan johdolla, silloinkin vain oppilaitoksen ravintolassa tai työharjoittelupaikassa.
Vastaavan hoitajan ja hänen sijaistensa tulee olla selkeästi merkittynä ja heidän ammattitaitonsa tarkastettavissa anniskelupaikassa. Selvittäminen edellyttää että vastaavan hoitajan pätevyyden osoittavat asiakirjat, eli tutkinto- tai työtodistukset, opintosuoritusotteet ja anniskelupassit ovat anniskelupaikassa lupaviranomaisen tarkistettavissa. Myös vastaavan hoitajan sekä hänen sijaistensa nimet, tunnistetiedot (henkilötunnus) ja tehtävät tulee löytyä suunnitelmasta, joka määrää henkilökunnan määrän ja tehtävät.
Lisäksi suunnitelmasta tulee ilmetä :
* Työntekijöiden lukumäärä, tiedossa olevien täydelliset nimet, työtehtävät ja työvuoroajat
* Elinkeinoharjoittajan ja hänen perheenjäsentensä nimet, tehtävät ja työvuorot
* Vuokratyöntekijöiden lukumäärät ja tehtävät
* Selvitys järjestyksenvalvonnan toteutuksesta
Vastaava hoitaja
Vastaavan hoitajan pätevyyteen oikeuttaa riittävä koulutus tai kokemus. Molemmissa tapauksissa vastaavan hoitajan pätevyyden saamista edellyttää ammatillisen oppilaitoksen todistus siitä, että alkoholia koskevat säännökset ovat hakijan hallussa.
Koulutukseksi riittää yhden vuoden päätoiminen ravintola-alan opiskeleminen ja siihen sisältyvä alkoholijuomien anniskelun opetus ja käytännön harjoittelu, joka kestää vähintään kuukauden.
Kokemuksen kautta hankittu riittävä ammattitaito edellyttää vähintään kahden vuoden päätoimisen työskentelyn anniskeluliikkeessä.
Anniskeluliikkeen omavalvonta
Omavalvonnan tarkoituksena on huolehtia alkoholi- ja anniskelulain noudattamisesta. Huolellinen omavalvonta ehkäisee ja vähentää anniskelurikkomusten ja häiriöiden riskiä.
Esimiehen vastuulla on tehdä riittävä kirjallinen omavalvontasuunnitelma ja perehdyttää työntekijät sen noudattamiseen. Omavalvontasuunnitelman tulee aina olla viranomaisten nähtävillä.
Omavalvontasuunnitelman tulee sisältää toimintaohjeet henkilökunnalle erilaisten riskitilanteiden varalta. Tärkeitä asioita omavalvontasuunnitelmassa ovat esimerkiksi anniskelualueen selkeä rajaaminen, joka mahdollistaa säännösten mukaisen anniskelun. Omavalvonnassa on hyvä korostaa esimerkiksi iän tarkistamisen tärkeyttä ja sitä miten häiriökäyttäytyjien kanssa tulee toimia. Omavalvonnassa on tärkeää korostaa esimerkiksi seuraavia asioita ja niiden kanssa toimimista:
* Nuoret ja alaikäiset asiakkaat ja iän tarkistus
* Humalanhakuiset asiakkaat ja häiriökäyttäytyjät
* Anniskelualue ja sen rajaaminen
* Tilapäinen henkilökunta
Omavalvontasuunnitelmasta tulee näiden asioiden lisäksi ilmetä työntekijöiden
tiedot ja määrä, selvitys vastaavasta hoitajasta ja hänen sijaisistaan. Anniskelualueen rajaamisesta ja valvomisesta on tehtävä erillinen suunnitelma.
Viranomaisvalvonta
Anniskelutoiminnasta on raportoitava kolmen kuukauden välein aluehallintovirastolle anniskelun neljännesvuosi-ilmoituksella. Ilmoituksella kartoitetaan ravintolan myyntiä ja henkilötietoja. Ilmoituksessa esitetään erikseen alkoholi, olut, ruoka ja muu myynti.
Ilmoitus tulee jättää tammi-, huhti-, heinä- ja lokakuun 10. Päivään mennessä tai kymmenen päivän kuluessa tilaisuuden päättymisestä.
Anniskelua valvotaan valvontatarkastuksilla, jolloin alkoholiviranomainen on oikeutettu tarkistamaan anniskelupaikan tilat, toiminnan, tarvittavat asiakirjat ja valvontaa varten tarvittavat näytteet. Anniskelurikkomuksien seurauksena virasto voi antaa anniskelupaikalle huomautuksen, kirjallisen varoituksen tai peruuttaa anniskeluluvan.
Alkoholin mainonta
Väkevien alkoholien mainonta on sallittua vain ravintolan sisällä niin, että se ei näy ulos päin. Epäsuora mainonta on myös kiellettyä. Mietoja alkoholijuomia saa mainostaa.
Paljousalennukset, kilpailut, kylkiäiset ja maistiaisten mainostus, joissa viitteitä väkeviin alkoholijuomiin.
Lisää tietoa
Anniskeluun liittyviä asioita: http://www.valvira.fi/documents/14444/22511/Alkoholiasiat_ravintolassa.pdf
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti