Puhtaus
– määritelmä
Missä käytetään mitäkin tasoa:
Taso 1: Ullakot, autotallit, kellarit.
Taso 2: Arkistot, korjaamot, porrashuoneet, tekniset
tilat.
Taso 3: Toimistot, käytävät, taukotilat, opetustilat,
työtilat.
Taso 4: Edustustilat, märkätilat, aulat,
majoitustilat.
Taso 5: Elintarviketilat. terveydenhoitotilat,
laboratoriotilat, märkätilat.
Laadun
määrittely tiloissa
Liikkeelle lähdetään tilaajan ja tuottajan välille
tehtävästä palvelusopimuksesta. Sopimuksessa määritellään, mitkä osat tiloista
ja niissä siivottavista pintaryhmistä sopimus kattaa. Tilaaja ilmoittaa, mitkä
laatuvaatimukset tilojen siivouksessa täytyy täyttyä. Ne kirjataan sopimukseen
ja tuottajan vastuulla on näiden vaatimuksien toteutuminen. Palvelusopimuksessa
sovitaan myös, miten laatua tarkkaillaan ja milloin laatukierrokset tehdään. Yleensä
laadunvalvonnan suorittaa tuottajan määrittelemä henkilö yhdessä tilaajan
kanssa. Esimerkiksi tilojen siistijän lähin esimies suorittaa laatukierroksen
yhdessä tilaajan kanssa.
Palvelusopimuksen synty
Laadun
arviointi
Pelkkä tilojen puhdistaminen ei riitä. Säännöllisesti
tehtävät laatukierrokset auttavat tilojen pysymistä vaadituissa tasoissa.
Varsinkin ruoanvalmistustiloissa tulee seurata puhtaanapidon tuloksia, jotta
vältytään suurilta riskeiltä, kuten ruokamyrkytyksiltä.
Puhtauden laadun arviointiin voidaan käyttää useita
menetelmiä. Tässä muutamia yleisemmin käytössä olevia:
·
Aistinvarainen
arviointi: Päivittäisen puhtauden arviointiin. Laiminlyönnin
voi havaita hajusta tai näkyvästä liasta. Saattaa antaa vääränlaisen
turvallisuuden tunteen tilojen puhtaudesta. Esimerkkinä keittiö, joka näyttää
hyvin puhdistetulta, mutta muut menetelmät saattavat paljastaa isojakin riskejä.
·
UV-valo:
Paljastaa heti pintojen puhtauden. Orgaaniset aineet heijastavat UV-valoa ja
näin voidaan havaita helposti niitä eri pinnoilta. UV-valoa ei voi käyttää, jos
pinnat ovat fluoresoivia eli heijastavat valoa. Likaa ei pystytä määrittelemään
tarkasti vaan on turvauduttava muihin menetelmiin.
·
Mikrobiologinen
puhtaustarkkailu: Säännöllinen puhtaustarkkailu antaa
paremman kuvan siivouksen riittävyydestä. Säännöllisesti otettavat puhtaus- ja
pintanäytteet paljastavat piilevät ongelmakohdat. Näytteitä tulisi ottaa
pistokokeina eri pinnoilta, jotka silmämääräisesti näyttävät puhtailta.
Selvästi likaisista pinnoista näytettä on turha ottaa. Hycicult, luminometri ja
Cleancard ovat yleisemmin käytettyjä testejä.
Muita menetelmiä ovat
kosketusmaljat, petrifilm, luminesenssi, kiiltoasteen mittalaite,
askelvarmuuden mittalaite ja mycometer testi.
Hygicult
Hygicult-kontaktilevyt ovat helppoja ja nopeita
käyttää. Niillä selviää nopeasti ja luotettavasti esimerkiksi keittiön pintojen
puhtaus.
Hygicult TPC on tarkoitettu yleisen hygieniatason
seurantaan. Testi edistää kaikentyyppisten homeiden, bakteereiden ja hiivojen
kasvua.
Hygicult E-/ Hygicult E/ß-GUR on tarkoitettu
Enterobacteriaceae-bakteerien toteamiseen. Lisäksi Hygicult E/ß-GUR-testi
havaitsee ß-glukuronidaasipositiiviset organismit, kuten E. coli.
Hygicult Y&F-testi on tarkoitettu homeiden ja
hiivojen toteamiseen.
Clean
Card
Testi mittaa valkuaisainejäämiä pinnoilta. Näiden jäämien löytyminen
viittaa riittämättömään puhdistukseen. Testi on nopea ja helppokäyttöinen.
Joustavuutensa ansiosta, sillä voidaan ottaa näyte vaikeastakin paikasta.
INSTA
800
INSTA
800 luotiin pohjoismaisena yhteistyönä helpottamaan siivousalan
laaduntarkkailua. Kyseinen standardi hyväksyttiin Suomessa vuonna 2012. Sen
käyttö on vapaaehtoista.
”Standardissa
esitetään objektiiviset mittauskriteerit, joiden avulla siivouksen tekninen
laatu voidaan todentaa selkeästi. Standardi auttaa dokumentoimaan ennalta
määritellyn laatutason yksiselitteisesti. Standardin luokitusten avulla on
helppo kertoa tilojen käyttäjille siivouksen tekninen laatu.
Standardi
määrittelee muun muassa
·
silmämääräisen tarkastuksen pääperiaatteet ja järjestelmän kuvauksen
·
siivouksen teknisen laadun arviointimenettelyn
·
tarkastusmenettelyt ja -ehdot
·
asiakkaille annettavaa raporttia koskevat vaatimukset
·
mittauslaitteilla tehtävät mittaukset ja tarkastukset
·
arviointilomakkeen ja tarkastuksen raportointilomakkeen.” (www.sfs.fi)
Toimintojen kehittäminen
Esimiehen vastuulla on, että työntekijöillä on tarvittava tietotaito.
Kunnollisella perehdyttämisellä taataan laadukas lopputulos ja vähennetään
riskitekijöitä. Puhtauden edellytyksenä on siistit, toimivat ja kyseisiin
tiloihin tarkoitetut siivousvälineet. Huonot välineet edistävät tilojen
likaantumista ja saattavat aiheuttaa käyttäjälleen epäergonomisen työasennon.
Esimiehen tulisi tehdä kohteeseen kansio, josta löytyy palvelusopimus,
kartta tiloista, käytettävät aineet ja välineet ja käyttöturvatiedotteet. Esimiehellä
pitäisi olla laaja tietämys siitä millaiset siivousmenetelmät mihinkin tilaan
sopivat ja millä saadaan paras puhtaustulos aikaan. Tuotteet ja menetelmät
kehittävät, joten esimiehen olisi syytä pitää itsensä ajan tasalla ja jakaa
tietoa työntekijöille.
INSTA 800-standardin käytön pakolliseksi muuttaminen toisi tasalaatuisuutta
alalle. Tuottajia olisi helpompi kilpailuttaa ja lopputuloksen pitäisi olla
kaikilla tuottajilla sama.
Lähteet:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti